You are currently browsing all posts tagged with 'microbiologie'.
Displaying 1 - 3 of 3 entries.

Ştiaţi că…..

  • Posted on May 27, 2016 at 13:18

Escherichia coli

 

Ştiaţi că cercetătorii americani au identificat prima bacterie rezistentă la toate antibioticele cunoscute? Tulpina de Escherichia coli a dobândit această imunitate prin achiziţia unui plasmid purtător al genei mcr-1 ce oferă rezistenţă la Colistin, antibiotic considerat a fi ultima redută în bătălia cu infecţiile.

Pericolul ar fi însă că acest plasmid s-ar putea transfera şi la alte bacterii ceea ce ar deschide o adevarată cutie a Pandorei în medicina umană.

sursa: http://www.medscape.com/viewarticle/863896

Ştiaţi că….

  • Posted on May 23, 2016 at 12:38

human-dna-stone-clinic_ (1)

 

Ştiaţi că cei mai mulţi oameni împărtăşesc în jur de 99% din ADN-ul lor, dar că diferenţele dintre populaţiile microbiene dintre doi oameni sunt enorme?

 

Ştiaţi că….

  • Posted on May 20, 2016 at 11:19

 

interpretare 3D a unui monocit

.….….există o legătură directă la om între microbiomul intestinal, sistemul imunitar şi creier şi că antibioticele suficient de puternice pentru a ucide bacteriile intestinale au astfel, efecte directe asupra plasticităţii creierului, oprind creşterea de noi celule în hipocampus, o secţiune a creierului asociată cu memoria?

 

Conform unor studii efectuate de Susanne Asu Wolf de la Centrul de Medicină moleculară Max-Delbrueck din Berlin, Germania, şoarecii care au fost trataţi cu antibiotice au experimentat o diminuare a neurogenezei (formarea de noi celule neurale) în regiunea responsabilă de memorie din hipocampus şi, prin urmare, o micşorare semnificativă a memoriei. Totodată, s-au detectat niveluri scăzute de monocite Ly6Chi  (celule albe ale sângelui) în sângele acestor şoareci, celule care acţionează ca nişte mesageri între intestin şi creier.

 

Reluarea funcţiilor cognitive şi a procesului de neurogeneză a avut loc abia după administrarea probioticelor, partea interesantă a studiului fiind aceea că transplantul de materii fecale a putut duce la refacerea florii intestinale, dar nu şi la reluarea procesului de neurogeneză.

 

sursa: Möhle, Mattei, and Heimesaat et al. Ly6Chi Monocytes Provide a Link between Antibiotic-Induced Changes in Gut Microbiota and Adult Hippocampal Neurogenesis. Cell Reports, 2016