You are currently browsing all posts tagged with 'microbiom'.
Displaying 1 - 2 of 2 entries.

Ştiaţi că….

  • Posted on May 20, 2016 at 11:19

 

interpretare 3D a unui monocit

.….….există o legătură directă la om între microbiomul intestinal, sistemul imunitar şi creier şi că antibioticele suficient de puternice pentru a ucide bacteriile intestinale au astfel, efecte directe asupra plasticităţii creierului, oprind creşterea de noi celule în hipocampus, o secţiune a creierului asociată cu memoria?

 

Conform unor studii efectuate de Susanne Asu Wolf de la Centrul de Medicină moleculară Max-Delbrueck din Berlin, Germania, şoarecii care au fost trataţi cu antibiotice au experimentat o diminuare a neurogenezei (formarea de noi celule neurale) în regiunea responsabilă de memorie din hipocampus şi, prin urmare, o micşorare semnificativă a memoriei. Totodată, s-au detectat niveluri scăzute de monocite Ly6Chi  (celule albe ale sângelui) în sângele acestor şoareci, celule care acţionează ca nişte mesageri între intestin şi creier.

 

Reluarea funcţiilor cognitive şi a procesului de neurogeneză a avut loc abia după administrarea probioticelor, partea interesantă a studiului fiind aceea că transplantul de materii fecale a putut duce la refacerea florii intestinale, dar nu şi la reluarea procesului de neurogeneză.

 

sursa: Möhle, Mattei, and Heimesaat et al. Ly6Chi Monocytes Provide a Link between Antibiotic-Induced Changes in Gut Microbiota and Adult Hippocampal Neurogenesis. Cell Reports, 2016

 

 

 

 

Prematuritate şi microbiom

  • Posted on October 28, 2013 at 14:33

 

foto: Anne Geddes

Concepte ştiinţifice mai vechi, conform cărora intestinul nou născuţilor este steril , sunt considerate, la ora actuală, depăşite, deoarece descoperiri recente, bazate pe metode culturale şi tehnici PCR, arată că prima expunere a nou născutului la prezenţa bacteriilor nu are loc în timpul traversării canalului de naştere, cum se credea până acum, ci în timpul ultimului trimestru de sarcină. Mai mult decât atât, unele studii au raportat o relaţie între cantitatea şi diversitatea tipurilor bacteriene ce colonizează intestinul fătului şi momentul naşterii. Astfel, Nanthakumar et al. (2000), DiGiulio et al. (2008) asociază naşterea prematură cu răspunsul intestinal secundar la prezenţa, în cantitate mare a microbilor în intestinul fătului, înghiţiţi de către acesta din lichidul amniotic. Dovezile, in acest sens, se bazează pe diferite metode de cultură şi tehnici PCR, ce au impus  o corelaţie pozitivă între prezenţa celulelor albe sanguine şi a interleukinei 6  şi prematuritatea fătului.

Sursa: Praz, L. et al. 2013. The Human Microbiome. Diet and Health.