You are currently browsing all posts tagged with 'simplicity'.
Displaying 1 entry.

Anapoda

  • Posted on March 23, 2015 at 12:39

fluture

Motto: “Simplitatea e o complexitate rezolvată.”

Constantin Brâncuşi

I se spunea Anapoda. Cu porecla se procopsise atunci când pomenise în treacăt, la un pahar de vin sângeriu,  de ţiganca bătrână, cititoare în licori tulburi, ce îi spusese în dimineţa aceea cu belşug de lumină că e o fiinţă sucită.

Ajuns între timp, o sumă de râvniri pline de ardoare devenite concret pipăibil, se oprea uneori, să mai extragă cu ochii minţii flashuri cu general şi tipic staccato, căutând în comunităţile descentrate germenii propăşirii lor. Acolo unde sufletele mocirlite în cotidian cedau în faţa unei deşarje neputincioase, cuprinzătoare de propagandă absconsă, teroare, laşitate şi abandon, el găsea acel irepresibil încă viguros, întorcând energiile înspre propria lor înflorire. 

Poate că de aceea pentru Anapoda  simplitatea devenise un modus vivendi. Şi nu, nu era un lux.  Îşi consuma energiile doar pentru actele pentru care vremelniciile antrenate nu mai aveau niciun sens şi pentru care paradoxurile nu însemnau nimic, ci făceau doar parte din rânduiala obişnuită. Arvuna de încredere de care se bucurau cei din jur se datora faptului că era conştient că imitaţia stă în legea firii şi reprezintă calea prin cunoaştem şi devenim.

De aceea, abia atunci când actele sale purtătoare de duh erau preluate şi de alţii, observai tiparul identificabil şi stabil, ca o amprentă distinctivă a forţei infailibile care era mintea sa.

Şi abia atunci vedeai libertatea din zborurile sale aparent anapoda şi înţelegeai că uneori, degeaba bătaia de aripă există, dacă, pe undeva, efectul fluture distruge.

Fără a mai reconstrui.